Szoktatok szünetet tartani?

Igen, szoktunk.

Egy esküvőn, kerti partyn, vagy céges rendezvényen is vannak olyan időpontok, amikor nem a zenéé a főszerep; behozzák a tortát, átadják az ajándékot, kihúzzák a tombolát, stb. Általában igyekszünk a szüneteket ezekkel az eseményekkel párhuzamosan tartani, amikor nem zavaró, ha a zenekar szusszan egyet.

Előre meghatározott időpont nincs, a szünetek mennyisége és hossza az éppen zajló eseményektől, függ. Ha táncol a vendégsereg, nem ritka a másfél-két órás zenés blokk sem - amennyiben erre van lehetőségünk - a hangulat tetőpontján nem fogjuk abbahagyni a zenét. Nyilvánvalóan ezt befolyásolhatja más is, pl. a vőfély, vagy ceremóniamester, akinek éppen saját ötlete támad - ilyenkor bizony részünkről pihenés következik.

A szünetben háttérzenét szoktunk bejátszani, amely nem zavarja a beszélgetést. Persze, ha erre igény van a szünetben bármilyen zenét be tudunk rakni, amire akár tovább is táncolhattok.

Miért van szükségünk szünetre? Elsősorban biológiai szükségleteink kielégítése miatt. Ha hiszitek, ha nem, a zenélés egy erőltetett üzem. Ha ki akarjátok próbálni, csak próbáljatok meg énekelni, vagy nagyon hangosan beszélni, mondjuk egyfolytában másfél óráig. Nem biztos, hogy mindenki bírni fogja. Mi nem ritkán 6-8-10 órán át énekelünk át éjszakákat. Természetesen ehhez edzett hangszálak is kellenek, de a szünetben pont ezeket a hangszálakat tudjuk lelazítani egy forró teával, kávéval, egy üdítővel - kinek mivel. Másik fontos dolog a testhelyzet, amivel a hangszereink mellett állunk, ülünk. Legalább óránként illik megmozgatni a végtagokat, gerincet, ujjakat. Kinek mit.

Végezetül ne felejtsétek el, hogy a szünetek a zenének az alkotóelemei - ugyanígy működik ez a rendezvények esetében is. Nemcsak nekünk zenészeknek van szükségünk a szünetre, hanem a vendégeiteknek is. Ilyenkor tudnak egy kicsit szusszanni, iszogatni, erőt gyűjteni a következő zenés menetre.

Vállaltok szünet nélküli non-stop esküvői zenélést?

Nem, ilyen kondíciókkal a Hangulat Express Partyzenekar nem vállal zeneszolgáltatást.