Hogyan válasszak zenekart az esküvőmre?

Cikkünkkel szeretnénk megkönnyíteni mindazok dolgát, akik esküvői zenekart, esküvői zenészt keresnek. Engedjék meg, hogy - mint gyakorló zenész, zenekar - néhány hasznos ötlettel segítsünk eligazodni a túlkínálat útvesztőjében. Igen, túlkínálat! Napjainkban az Internet egyik legfrekventáltabb területe az esküvő és rendezvényszervezés, rengeteg szolgáltatót találhatunk, esküvőszervező cégeket, fotóst, videóst, és természetesen nagyon sok zeneszolgáltatót is. Se szeri, se száma a zeneszolgáltatást, élőzenét, esküvői zenét, mulatóst, lakodalmas zenét kínáló oldalaknak, az ember csak győzze idővel és energiával. Az ifjú házasulandók - esetleg a család is - ilyenkor hétvégi programként válogatnak a kínálatból, igyekeznek a számukra legszimpatikusabb szolgáltatót megrendelni. Nos, egy ilyen döntést nehéz meghozni, pláne ha az a nap rólunk szól... Milyen lehetőségeink vannak? Hol keressük? Igyekszünk a továbbiakban néhány kérdést megválaszolni.

 

Esküvőszervező

A legkézenfekvőbb megoldásnak kínálkozik, ha megbízunk egy esküvőszervező céget, vagy vállalkozót a jeles nap megszervezésével terveink alapján. Ebben az esetben mentesülünk mindenféle szervezéssel kapcsolatos szaladgálástól, egyeztetéstől és egy csomó időt spórolunk meg magunknak. A szervező általában részletes tervet készít, jól bejáratott kapcsolatai vannak, segít úgy a helyszín, mint az egyes szolgáltatók kiválasztásában. Egy jó esküvőszervezőnek tele van a naptára nemcsak megrendelésekkel, de szolgáltatókkal is; meg tudja ítélni, az igényeknek megfelelő további lehetőségeket is.

A dolog hátránya persze mindenképp a költség, gondoljunk csak bele: az esküvőszervező is az esküvőkből él, munkája ellenértékét meg kell fizetnünk! A szervező általában jutalékokkal dolgozik, egyrészről a zenekarral, fotóssal,videóssal, stb. másrészről a megrendelővel is kifizetteti jutalékát. A szervezői szolgáltatás eladása jócskán a marketingen és a kommunikáción múlik. Az esküvőre szánt összeg megjelölésének lehetősége csupán csak marketingfogás. Ezt a megoldást a nagyobb költségvetésű esküvőkre ajánljuk, profi szervezővel!

 

Internet

Ami az Interneten nincs, az nem létezik! Rengeteg esküvői szolgáltató, rengeteg lehetőség, automatikus weboldalak, ahol csak be kell regisztrálni és már köpi is ki a legközelebbi zenekart, zenészt, cukrászt, ruhakölcsönzőt, stb. Az ember győzzön válogatni! Az Internet egy varázslatos dolog, de amennyire jó, annyira vissza is lehet vele élni. Előnye, hogy kényelmes a megrendelő és a szolgáltató számára is. Minden időpontban elérhető, böngészhető, interaktív, a videók és a letölthető zenék segítségével saját magunk alakíthatjuk ki véleményünket. Ha nem tetszik, hát ott van helyette a következő. Az utóbbi években egyre inkább természetessé vált, hogy a fiatalok az Internet segítségével informálódnak, vőfélyről, zenészről, helyszínről. Változik a világ...

A módszer előnye, hogy gyakorlatilag végtelen lehetőség közül választhatunk időbeli, térbeli és árbeli megkötések nélkül. A multimédiának köszönhetően meghallgathatjuk az esküvői zenéket, a zenekar bemutatkozó anyagát, fotóit, hozzászólásokat, referenciákat. A módszer egy hétvégi programnak vagy akár szórakozásképpen is felfogható, a hűvös téli, vagy őszi estéken, hétvégéken. A nagy választékból sok türelemmel és idővel optimális, igényeinknek megfelelő eseményt lehet szervezni, és egy kis ügyeskedéssel anyagilag jóval kedvezőbben.

A hátrányok. Aki fél óra alatt mindent le akar szervezni, az ne is kezdjen hozzá! A pontos tájékozódáshoz szervezéshez több időre lesz szükség. Nem beszélve a telefonálgatásokról, időpont egyeztetésekről, e-mailekről, esetleges személyes találkozók szervezéséről.

A megfelelő szolgáltató kiválasztásához jó érzék kell, ehhez jól jön egy - az adott témában (zenében, fotóban, stb.) járatos barát, rokon. Hagyatkozzunk bátran megérzéseinkre. Az Interneten látott anyag alapján még ne döntsünk biztosan! Használjuk ki egy személyes találkozó, vagy legalább egy telefonbeszélgetés lehetőségét. Akit megrendelünk, az mindenképpen élvezze személyes szimpátiánkat. Ne csak a hangzatos reklámszlogenekre figyeljünk, hanem keressünk garanciákat az adott hirdetőről. Ilyen lehet pl. a volt megrendelők visszajelzései (vendégkönyv) fotók, esetleg személyes ajánlások. Ez azonban már a következő téma...
 

Személyes ismeretség

Régi, de jó módszer. Ebben az esetben ismerjük a zenekart, zenészt, szolgáltatót személyesen. Azt hiszem a szituáció magáért beszél... Tudjuk, mit kérhetünk, és várhatunk. Ismerjük a repertoárt, ismerjük, hogy milyen jellegű számokat fogunk hallani, az adott esküvői zenész, zenekar mire képes. Ebben az esetben nyugodtan hallgassunk a szívünkre és a tapasztalatunkra, és ennek alapján döntsünk. Rizikósabb változat, amikor nem mi személyesen, hanem egy jó barátunk vagy egy ismerősünk ajánl számunkra zenészt, zenekart. Ebben az esetben már óvatosabban kell eljárni, ugyanis amellett, hogy ismerősünk természetesen csak jót akar nekünk, nem biztos, hogy az ő zenei ízlése, elképzelése találkozik a miénkkel, vagy családunkéval. Ilyenkor feltétlenül keressünk további referenciákat az illető zenekarról, nézzük meg Internetes weblapját (ha van), beszéljük meg elképzelésünket telefonon, vagy személyesen. Jó, ha meggyőződünk a szolgáltatás színvonaláról is, legjobb ha élesben megyünk meghallgatni - lehetőség szerint. Az ilyen lehetőségek megléte, vagy meg nem léte is segítheti döntésünket.

Összefoglalva tehát, a személyesen ismert zenész, zenekar az egyik legelőnyösebb módszer a leendő esküvőnkre. Pontosan tudjuk, mit kapunk, mit várhatunk, és szívesen szórakozunk együtt a baráti csapattal, akár összekacsintásokkal, játékokkal az éjszaka folyamán. (Zárójelben jegyzem meg, hogy esetleg egy kis alkudozás is beleférhet a barátságra tekintettel...). Hátrányként tudom megemlíteni ebben az esetben, ha a zenész túl jól érzi magát a baráti társaságban, amit esetleg a szünetek hosszúsága és az elfogyasztott alkohol mennyisége jelezhet.