A Hangulat Express Partyzenekar és a műsorlista

Az évek folyamán egyre több műsorlistával kapcsolatos kérés érkezik hozzánk. Konkrétan, a zenekart kereső házaspárok, vagy családtagok az ajánlatkérés mellett kérik, hogy küldjünk nekik egy listát az általunk a majdani esküvőn játszandó dalok címeivel. Az ilyen, és ehhez hasonló listák - látszólag - megkönnyítik a zenekarkeresést, ugyanis a leendő megrendelő a lista alapján el tudja dönteni, hogy az elképzeléseinek megfelelő műsort fog -e hallani az est folyamán. A listán természetesen az elképzeléseinek megfelelő dalokat keresi, ha olyannal is találkozik amelyik kuriózumnak számít, az már maga a tökély! Egyre több konkurens weboldalon is találkozom a lista lehetőségével, sőt, vannak olyan félig-meddig közösségi zenekarkereső vagy kínáló, hirdető és egyéb esküvői oldalak, ahol a beregisztrált zenészeknek, zenekaroknak lehetőségük van ilyen listát elhelyezni a saját profiljukban. Nézzük hát, hogy mi szól a lista mellett, és ellene...

Az elképzelés nem is rossz. Annak idején, fiatal zenészként ilyen listákat írtunk minden egyes fellépésre, hogy a tánc és a buli hevében ne kelljen gondolkodnunk a következő számon, lehessen miből válogatni, tétovázás nélkül gördülékenyen, lehetőleg minél kisebb szünettel át lehessen menni az egyik dalból a másikba. Az évek során, ahogy nőtt a repertoár annál kevésbé lett szükségünk ezekre a listákra, helyüket átvette a rutin és a figyelem.

Egy rendezvény - legyen az esküvő, névnap, vagy vállalati buli - hangulatát, közönségét nem lehet előre megírt dalsorrendekkel, listákkal előre modellezni. A dalok sorrendjét a hangulat, az időpont, az előzőleg játszott stílus, a közönség, a tempó, és még sok más tényező határozza meg, amit képtelenség előre tudni, főleg az adott közönség ízlésének és összetételének ismerete nélkül. Emlékszem fiatalkoromban még volt néhány izzadtságba fulladt próbálkozásunk, tartani az előre megírt blokkokat. Megölte a hangulatot, vagy borult az első tíz percben.

Az még talán ésszerűnek hangzik, hogy ha az ember nem is tartja be a sorrendeket, legalább a dalok címei legyenek előtte, lehet belőle válogatni. Nincs is ezzel semmi baj, csak amikor már a lista több ezer dalcímet tartalmaz, akkor értelmét veszti. A zenésznek az a dolga, hogy a közönségét nézve lássa azt, hogy milyen zenére van szükség. Nevetséges lenne, ha a lagzin egy több ezer számos listából állnánk neki válogatni. Tulajdonképpen azért mégis ezt tesszük. Ehhez viszont egy nagyon gyors computerre van szükség, az emberi agyra, ami a megfelelő időben a megfelelő dalt veszi elő a memóriából. Ez gyorsabb minden listánál.

A fentiekből kiderül, hogy nekünk, a Hangulat Express Partyzenekarban nincs szükségünk listákra, mi a közönségünket, a reakciókat és a hangulatot figyeljük és annak megfelelően próbálunk mindig rugalmasan olyan dalokat választani, amely illik az adott pillanathoz és reményeink szerint tovább fokozza a jókedvet. Mi ezt nagyon komolyan gondoljuk, - ha úgy tetszik - ezért felelősséget is vállalunk, amikor az esküvő zeneszolgáltatására szerződünk.

A megrendelők, leendő megrendelők úgy gondolják, sőt, megkockáztatom, hogy azt sulykolják beléjük, hogy igenis jó dolog az, ha előre látható a zenekar műsorának összetétele, zenei ízlése, stb. A magunk részéről óvva intenénk mindenkit, hogy ezen múljon! A mai online világban az ilyen, és e fajta lehetőségek semmiképpen nem jelentenek biztosítékot a későbbi rendezvényre vonatkozóan. Mi a biztosíték arra, hogy az adott lista dalait a választott zenekar jól el is tudja játszani?

Természetesen nem zárkózunk el az előzetes egyeztetéstől - minden további nélkül - nagyon szívesen megemlítünk néhány általunk játszott előadót, stílust a teljesség igénye nélkül, sőt, általában egy-két külön kérést is teljesítünk az ifjú párnak (pl. nyitótánc konkrét dalra, vagy menyasszony-vőlegény kedvenc dala - ha esetleg nincs benne a műsorban és van még idő rá, szivesen megtanuljuk). Együttesünk stílusának sokszínűsége demo dalainkban tükröződik; igyekezünk a sokféle alkalomból és hangulatból egy kis ízelítőt nyújtani.

Mi, a Hangulat Express Partyzenekar tagjai sosem készítettünk listákat. Mindannyian több évtizede gyakorló zenészek vagyunk, sok éves rutinnal. Egészen egyszerűen soha sem próbáltuk meg leírni azt a több ezer dalcímet, ami jelenleg a tarsolyunkban van. Szeretnénk, ha listák helyett együttesünk publikus fellépései, demo felvételei, személyes klubtalálkozói győznék meg kedves leendő megrendelőinket választásuk helyességéről. Együttesünk minden esküvőt maximális felelősséggel és felkészültséggel muzsikál végig.

Kérjük, tiszteljenek meg bennünket, bízzák ránk a hangulatot, és kérjük tiszteljenek meg bennünket, azzal is, hogy megbíznak bennünk - lista nélkül is!